Ölmühle Sollingin neitsytkookosöljyn valmistustapa

Kookospalmuja (Cócos Nucífera L.) kasvaa trooppisilla seuduilla kautta maapallon, eniten rannikoilla.

Puu saavuttaa 30 metrin korkeuden ja tuottaa jopa 100 kookospähkinää joka vuosi. Riippuen pähkinän koosta, tuoretta kookoslihaa tulee 250-350 grammaa per hedelmä.

Heti sadon korjuun jälkeen kookospähkinä halkaistaan kahtia ja sisällä oleva kookosvesi otetaan talteen. Valkoinen pähkinäinen kookosliha eli malto sisältää n. 35 % kookosöljyä.

Tuoreet kookospähkinän puolikkaat raastetaan käsin, pyörivällä jyrsimen tapaisella terällä. Jotta öljy olisi laadultaan korkeatasoisinta, raastettu kookospähkinä on kuivattava välittömästi.

Kuivausajan lyhentämiseksi hygieenisistä syistä ja rasvaa hajottavien entsyymien (lipaasi ja lipoksidaasi) estämiseksi, raaste kuivataan lämmitetyillä metallilevyillä tai lämpimällä ilmalla. Kuivauslämpötilat ovat 60º C ja 80º C välillä. Kookoslihan kosteus pienennetään ainakin alle 8 prosenttiin.

Neitsytkookosöljyn erottelu tapahtuu matalassa lämpötilassa ja mekaanisella puristusmenetelmällä. Tällä tekniikalla n. 55% neitsytöljystä saadaan talteen.

Neitsytöljystä erotellaan jäännösvesi ja paperisuodattimen avulla kiinteät hiukkaset. Suljetussa astiassa öljyn säilymisaika on jopa kaksi vuotta. Neitsytöljy on suhteellisen kallista, koska sen valmistamiseen kuluu työvoimaa ja aikaa.

Kookospähkinät, joista Ölmühle Sollingin neitsytkookosöljy valmistetaan, ovat luonnonmukaisesti tuotettuja. Yleensä lähes kaikki kookospalmut kasvatetaan ilman lannoitteita tai torjunta-aineita, sillä kyseiset aineet ovat usein tuntemattomia eikä köyhillä viljelijöillä ole niihin edes varaa. Tästä huolimatta Ölmühle Sollingin neitsytkookosöljyn luomutuotantoa valvotaan. Luomumerkintä sinänsä ei vielä takaa sitä, etteikö öljyä olisi kemiallisesti puhdistettu, vaikka kookospalmut olisikin kasvatettu luonnonmukaisesti.  Neitsytkookosöljyn tuotannossa luonnonmukaisuus ulottuu  kuitenkin kookospalmujen kasvatuksen lisäksi koko valmistusprosessiin eli minkäänlaisia kemiallisia toimenpiteitä ei prosessin aikana käytetä.

 

 
Tilaa tuotteita
Tilaa tuotteita
Uusi tuoteluettelomme!

Mielikin tukku Oy | info@kookosravinto.fi | www.kookosravinto.fi | Y-tunnus: 2686260-2 | 045-677 8677