Kookosöljyn purskuttelu ('oil pulling', 'oil swishing') edistää suun terveyttä

 

Suusi kunto kertoo millainen on terveydentilasi! Nykyään on alettu entistä enemmän tutkia suun terveyden yhteyttä ihmisen kokonaisterveyteen.

Suumme on täynnä satoja erilaisia bakteereja, viruksia ja sieniä. Yhteensä niitä löytyy suustamme miljardeja. On tutkittu, että esimerkiksi koiran suu on huomattavasti puhtaampi kuin ihmisellä, myös verrattuna vastasyntyneen vauvan suuhun. Candida ja Streptococcus ovat suumme yleisimpiä asukkeja. Nämä aiheuttavat mm. ientulehduksia. Immuunijärjestelmämme pyrkii tappelemaan näitä taudinaiheuttajia vastaan, mutta jos puolustustehoamme rasittavat liiallinen stressi, epäterveellinen ruokavalio (erityisen haitallisia suun terveydelle ovat sokerit ja nopeat hiilihydraatit), ympäristömyrkyt ym. nämä suumme asukit voivat levitä verenkierron kautta ympäri kehoamme aiheuttaen erilaisia tulehduksia, jotka taas johtavat lukuisiin terveysongelmiin, kuten sydäntauteihin, niveltulehduksiin, heikentyneeseen lihasvoimaan, hengityskapasiteetin heikkenemiseen, kohonneisiin tulehdusvälittäjäaineiden arvoihin sekä raskausajan komplikaatioihin. Esimerkiksi pitkittynyt ientulehdus tai parodontiitin (hampaan kiinnityskudostuho) sairastuttama ien on kuin avoin ovi taudinaiheuttajille päästä verenkierron kautta leviämään eri puolille kehoa ja jos vaivaa ei hoideta, pysyy ovi avoimena jatkuvasti. Pitkäaikaissairaudet, kuten diabetes, reuma ja syöpäsairaudet heikentävät kehon immuunipuolustusta, jolloin myös suun tulehdukset voivat lisääntyä. Lue lisää, miten suun terveys vaikuttaa esim. sydänpotilaiden ja diabeetikoiden terveydentilaan ja miten suun terveys on yhteydessä erilaisiin sairauksiin.

http://www.tohtori.fi/?page=5446580&id=7110024

http://www.oulu.fi/ajankohtaista/uutiset/2008A/suuterveys.html

 

MITEN KOOKOSÖLJYN PURSKUTTELU EDISTÄÄ TERVEYTTÄ?

Voisiko suun terveyttä edistää muutenkin kuin harjaamalla säännöllisesti hampaita, käyttämällä hammaslankaa ja käymällä säännöllisesti tapaamassa hammaslääkäriä? Näiden tärkeiden suunhoitotapojen lisäksi kannattaa säännöllisesti purskutella suussaan kookosöljyä .

Öljyn purskuttelu ei ole uusi keksintö. Se pohjautuu tuhansia vuosia vanhaan ayervediseen lääketieteeseen. Nykyään se on käytössä tästä perinteestä irronneena hoitomuotona. Öljyllä purskuttelun idea on hyvin yksinkertainen: suuta huuhdellaan säännöllisesti useita minuutteja kookosöljyllä. Tällä yksinkertaisella toimenpiteellä suu ja poskiontelot puhdistuvat.

Ravintofysiologi ja naturopaatti Bruce Fifen mukaan ihmiset ovat raportoineet kroonisten poskiontelotulehdusten, ihottumien, aknen, kroonisen väsymyksen ja jopa niveltulehdusten paranemisesta. Suun terveyden paraneminen huomataan usein ensimmäisenä: hampaat tulevat valkoisemmiksi, hengitys raikastuu, kieli ja ikenet tulevat väriltään terveen vaaleanpunaisiksi. Apua on saatu myös vuotaviin ikeniin, hammasmätään sekä ientulehdukseen.

 

 

 

MITEN TOIMII KÄYTÄNNÖSSÄ?

 

Kookosöljyä purskutellaan suussa 15-20 minuuttia 1-3 kertaa päivässä ennen aterioita. Purskuttelun jälkeen öljy sylkäistään pois [mieluiten roskikseen, ettei rasvaa joudu viemäriin] ja suu huuhdellaan huolellisesti vedellä useaan kertaan. Myös hampaat kannattaa pestä. Öljyä ei saa koskaan nielaista, koska siihen on erittynyt suusta erilaisia bakteereja ym.

Öljy käyttäytyy purskuttelussa puhdistavana aineena. Se ”vetää” (vrt. englanninkielinen nimitys 'oil pulling') itseensä bakteereja ja muita suussa olevia haitallisia pöpöjä. Kun öljypurskuttelun aloittaa, voi Fifen mukaan varautua ensimmäisillä kerroilla limaneritykseen kurkusta ja poskionteloista. Tämä on yksi kehon keino poistaa epäpuhtauksia. Limaneritys voi olla niin voimakasta, että ensimmäinen purskutteluerä on sylkäistävä välillä pois. Se ei haittaa; purskuttelua voi jatkaa uudella öljyannoksella, jotta 15-20 minuutin aika saavutetaan. Myös väsymystä tai pahoinvointia voi ilmetä alkuoireina.

 Purskuttelu kannattaa ottaa päivittäiseksi tavaksi samalla tapaa kuin hampaiden pesu.

Lähteet:

Fife, Bruce: Oil Pulling for a Brighter Smile and Better Health . http://www.coconutresearchcenter.org/article%20oil%20pulling.htm

Fife, Bruce: Oil Pulling Therapy: Detoxifying and Healing the Body through Oral Cleansing. Piccadilly Books, Ltd. Colorado Springs, CO, USA. 2008.

Hämäläinen, Piia: Oral health status as a predictor of changes in general health among elderly people:
http://www.hammaslaakariliitto.fi/fileadmin/pdf/Hammaslaakarilehti/2005/12/Hamalainen_12.pdf

Meurman, Jukka H, Sanz, Mariano, Janket Sok-Ja: Oral Health, Atherosclerosis, and Cardiovascular Disease: http://cro.sagepub.com/cgi/content/abstract/15/6/403

Sorsa, Timo ja Meurman Jukka H. Raskaus ja suun terveys. Duodecim 2007;123: 7–9: http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo96185.pdf

 

TIETEELLISET TUTKIMUKSET ÖLJYLLÄ PURSKUTTELUN VAIKUTUKSISTA SUUN TERVEYTEEN

 

Ensimmäinen tieteellisessä julkaisussa (Journal of Oral Health and Community Dentistry) ilmestynyt tutkimus julkaistiin vuonna 2007 ( Amith H.V., et al. Effect of oil pulling on plaque and gingivitis. JOHCD 2007; 1:12-18. ). Tutkimuksen toteutti KLES Institute of Dental Sciences Belgaumissa Intiassa.

Tutkimuksessa tutkittiin öljyllä purskuttelun vaikutusta plakin muodostumiseen ja ientulehdukseen sekä menetelmän turvallisuutta hampaille ja ikenille. Kymmenen fysioterapiaopiskelijaa, joilla oli lievä ientulehdus sekä plakin muodostumista, purskuttelivat öljyä 45 päivän ajan. Tuloksissa todettiin, että öljyn purskuttelu ei vahingoita hampaita eikä kudoksia. Plakin muodostus väheni merkittävästi ja ientulehdukset paranivat yli 50 prosenttisesti.

 

Samoihin johtopäätöksiin on päädytty myös vuonna 2009 julkaistussa tutkimuksessa ( Asokan S., et al. Effect of oil pulling on plaque induced gingivitis: A randomized, controlled, triple-blind study. Indian Journal of Dental Research 2009, vol. 20, issue 1, page 47-51. )

 

Verrattuna antiseptisiin suunhuuhteluaineisiin ja hampaiden harjaukseen öljyllä purskuttelu päihitti kummatkin, mutta erityisesti ientulehdusten väheneminen oli seitsenkertaista muihin hoitotoimiin verrattuna. ( Tritten, C.B., and Armitage, G.C. Comparison of a sonic and a manual toothbrush for efficacy in supragingival plaque removal and reduction of gingivitis. J Clin Periodontol 1996; 23:641-648. ) Hampaiden harjausta ei kuitenkaan pidä vaihtaa öljyn purskutteluun, vaan lisätä jälkimmäinen päivittäisiin hampaidenhoitorutiineihin.

 

Myös seuraavat tutkimukset antavat aihetta uskoa öljyn purskuttelun suun terveyttä edistäviin vaikutuksiin:

Asokan, S. , et al. Effect of oil pulling on Streptococcus mutans count in plaque and saliva using Dentocult SM Strip mutans test: a randomized, controlled, triple-blind study. J Indian Soc Pedod Prev Dent . 2008 Mar;26(1):12-7.
Tutkimuksessa todettiin, että öljyn purskuttelu vähensi plakin ja hampaiden reikiintymisen esiintymistä, koska näitä vaivoja aiheuttava bakteeri Streptococcus mutansin esiintymät vähenivät merkittävästi tutkittavien henkilöiden suussa.
Tutkijat eivät saaneet selville mihin öljyn teho perustuu, mutta ehdottivat kahta vaihtoehtoa: öljyn viskositeetti estää bakteerien tarttumisen ja plakin muodostumisen tai öljyn ja syljen yhdistelmä puhdistaa suuta bakteereista, samaa mitä saippuan ja veden yhdistelmä tekee käsiä pestessä.


Anand , T. Durai , et al. Effect of oil-pulling on dental caries causing bacteria
African Journal of Microbiology Research 2008, Vol. 2 (3), pp. 063-066 .

Tämä tutkimus antoi samansuuntaisia viitteitä öljyllä purskuttelun vaikutuksista bakteerien kasvuun ja kiinnittymiseen kuin edellinenkin. Kummankin tutkimuksen tekijät suosittelivat öljyn purskuttelua suuhygienian ylläpitämiseksi.

 

 

 

 
Tilaa tuotteita
Tilaa tuotteita
Uusi tuoteluettelomme!

Mielikin tukku Oy | info@kookosravinto.fi | www.kookosravinto.fi | Y-tunnus: 2686260-2 | 045-677 8677