HIILAREILLE ja HIIVALLE HUUTIA: VÄHÄHIILARINEN SADONKORJUUPIIRAS JA HIIVASYNDROOMAYSTÄVÄLLISTÄ SITRUUNA-KOOKOSTORTTUA

Vaikka ilma eilisaamuisella lenkilläni oli miltei tropiikin oloinen, sain kokea jokavuotisen muistutuksen syksyn hiipimisestä - Talin siirtolapuutarhan ohi viilettässäni uudet Leguanot (www.leguano.fi; ovat muuten aivan huikeat jalkineet!) jalassani huomasin kutsun sunnuntaina pidettäviin marjatalkoisiin. Myös ystävieni kanssa jakamiltani puutarhatilkuilta sekä luonnosta olen ahkerasti napsinut viime viikkojen aikana mitä ihanampia luonnonherkkuja - mustikoita, vadelmia, punajuuria, lehtikaalia, bok choita jne - ja sainpa viime viikonloppuna ystäväni Marjan kanssa Nuuksionpäähän suuntaamallani mustikkaretkellä ison läjän kantarellejakin!

Olenkin melkoinen keräilijä ja rakastan metsässä liikkumista sekä puutarhatouhuiluita. Mutta kun sato on saatu kerätyksi, alkaa innokkuuteni leikitellä kuurupiiloa. Ryöppääminen, pakastaminen, marjojen ja sienten perkaaminen, pussittaminen ja purkittaminen ovat touhuja, jotka mielelläni ulkoistaisin jollekin. Kyse ei ole osaamisesta; olen myös vaihtanut auton öljyt, mutta sen kerran tehtyäni jätän asian mielelläni jonkun siitä innostuneen tehtäväksi. Olenkin harkinnut säilömisavun hankintaa kätevän aikapankin (http://stadinaikapankki.wordpress.com/2010/05/20/tervetuloa-stadin-aikapankin-kotisivuille/) kautta.

Mutta takaisin puutarhaan... Erityisesti kesäkurpitsa on aiheuttanut viime vuosina niin riemun kiljaisuja kuin Sibelius-rypyn syventymistä kulmakarvojen välissä. Riemua tuottaa, kun ensimmäiset mötikät tupsahtavat syötäväksi, ja tänä vuonna olen erityisen innostunut kesäkurpitsan kukista, jotka tuovat ihanaa väriä ja makua salaatteihin ja sopivat myös kookosöljyssä friteerattaviksi herkuiksi! Kesän edetessä sitten ilonhuudahdukset vaimenevat ja mieltä alkaa kaivertaa, miten yhä vaan satoa pukkaavaa kesäkurpitsaa voisi käyttää erityisesti silloin, kun leipää ei halua nutustaa järjettömiä määriä (=järjetön määrä hiilareita), jonka päällysteeksi se kurkun tavoin sopisi. Syksyyn kuuluvat sadonkorjuupiirakat olisivat muuten oiva kesäkurpitsan piilotuspaikka, mutta usein vehnästä tehdyn muropohjansa vuoksi ei sovi gluteenittomaan eikä vähähiilariseen ruokavalioon.

Siispä reseptinkehityshommiin! Mikäli haluat oikaista hieman ohjetta, voit valmistaa tämän piiraan myös Kookosravinnon uusista pizza- ja piirakkapohja-aineksista (http://www.kookosravinto.fi/muut-vahahiilihydraattiset-leivontajauhot/81) Vaihtelua saat myös käyttämällä esimerkiksi leipäjauhoja (http://www.kookosravinto.fi/tuotevalikoima/vahahiilihydraattiset-leipajauhot/77), mutta näissä tapauksissa piirakat eivät sovi gluteenittomaan ruokavalioon. Mantelijauhosta tehtynä sen sijaan tämä on kaikkien kehoa hyväilevä herkku.

Jälkkäriksi sopii niinikään vähähiilarinen sitruuna-kookostorttu, jonka kirpakkuus kirvoittaa mielen ja pistää kehon hyräilemään tyytyväisyydestä. Se myös sopii loistavasti hiivasynroomasta kärsiville ja trendikkäänä raakaruokana se on myös vikkelä valmistettava. Nauti se ihanien tuoreiden vadelmien kera!

Nautinnollisia sadonkorjuuhetkiä!

Hanna

Linssi-kesäkurpitsapiirakka

(älä anna piirakan ulkonäön hämätä! Täyte on hieman vetelää erityisesti, jos teet siitä munattoman version, mutta jos haluat siitä kiinteämpää, käytä vain enemmän kananmunaa tai arrow-jauhetta)
Pohja:
5 dl mantelijauhoja
2-3 rkl vaahterasiirappia, riisisiirappia, agave-siirappia tai muuta makeutusainetta (esim stevia) maun mukaan
2 rkl kookosöljyä tai muuta laadukasta, paistonkestävää öljyä
½ tl himalan vuorisuolaa

Laita ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina on löysähköä, joten parhaiten saat sen paineltua piirasvuokaan käsin.

Täyte:
2,5 dl paahdettua kesäkurpitsaa (paahda viipaleita uunissa, tai voit kokeilla käyttää kesäkurpitsaa myös raakana)
1 dl idätettyjä linssejä tai keitettyjä linssejä (mikäli keität linssit itse, jätä ne hieman alikypsiksi, sillä ne kypsyvät vielä uunissa)
3 rkl arrow-juurijauhetta (munattomaan piirakkaan) tai 2 kananmunaa
2,5 dl kookosmaitoa
0,5 dl silputtua sipulia
2 kourallista pinaattia
1 tl curry-jauhetta
suolaa maun mukaan

Sekoita täytteen ainekset keskenään tai surauta ne monitoimikoneessa soseeksi. Levitä täyte piiraspohjan päälle ja paista 175-200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Vahdi piirasta, etteivät reunat pala.

Vaihtoehtoja:
Kookosmaidonvoit korvata tavallisella maidolla, raakamaidolla, mantelimaidolla tai muulla maidonkorvikkeella. Kookosmaito sopii piiraaseen kuitenkin erityisen hyvin, tekee siitä kermaisen ja itämaisvaikutteisen.
Käytin itse linssejä, mutta voit käyttää mitä tahansa haluamaasi papu- tai palkokasvilajiketta. Myös soijasta valmistettu tofu tai tempeh sopivat piiraaseen hyvin proteiinilisäksi.

Sitruuna-kookostorttu

Pohjakerros:
1 dl kookosjauhoja
2 rkl maca-jauhetta
1 rkl vaniljaa
0,5 dl tahinia
steviaa tai muuta makeutusainetta maun mukaan
1 sitruunan raastettu kuori

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja painele pienen piirasvuuan pohjalle.

Päällyskerros:
1 dl kookosjauhoja
1 rkl vaniljaa
2 rkl kookosöljyä
1 rkl sitruunamehua
steviaa tai muuta makeutusainetta makusi mukaan.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi massaksi. Levitä pohjakerroksen päälle ja laita jääkaappiin viilentymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Variaatioita:
Kokeile kookosjauhon tilalla muita pähkinä- tai mantelijauhoja.
Voit käyttää stevian sijaan mutakin makeutusainetta, mutta stevia on luonnollisin vähähiilarisista eikä aiheuta terveysriskejä kuten keinotekoiset makeutusaineet tai valkaistu sokeri. Mikäli käytät nestemäistä makeutusainetta, kuten agave-siirappia, täytyy sinun ehkä lisätä jauhojen määrää.
Voit kokeilla sitruunan sijaan appelsiinia tai muita sitrushedelmiä.

 

 

 
Tilaa tuotteita
Tilaa tuotteita
Uusi tuoteluettelomme!

Kookosravinto ME Ay | info@kookosravinto.fi | www.kookosravinto.fi | Y-tunnus: 2220837-1 | 045-677 8677 tai (03) 345 3374